Navigation

AYDINLATMA ARMATÜRLERİNDE IP KORUMA NEDİR?

Jul 24, 2024
0 Yorumlar

Aydınlatma armatürleri, çeşitli ortamlarda kullanıldıkları için çeşitli dış etkenlere karşı korunmalıdır. Bu koruma seviyesi, IP koruma sınıfı olarak adlandırılır. IP, "Ingress Protection" kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve bir aydınlatma armatürünün katı ve sıvı cisimlere karşı direncini belirler.


IP koruma sınıfı, genellikle iki rakamdan oluşur: İlk rakam katı cisimlere karşı korumayı, ikinci rakam ise sıvılara karşı korumayı gösterir. Örneğin, IP65 derecesine sahip bir aydınlatma armatürü, toza ve su sıçramalarına karşı tam korumalı demektir.

 

IP koruma sınıfının ilk rakamı 0 ile 6 arasında değişir. 0 hiçbir koruma sağlamazken, 6 tamamen toz geçirmez anlamına gelir. İkinci rakam ise 0 ile 8 arasında değişir. 0 hiçbir koruma sağlamazken, 8 yüksek basınçlı ve yüksek sıcaklıklı su buharına karşı son derece korumalı anlamına gelir.

 

1. BASAMAK DEĞERLERİ

0 Korumasız ; Kullanıcının tehlikeli bölgelere ulaşmasını ve yabancı katı cisimlerin cihazın içine girişini engeller.

1 Çapı 50 mm'ye kadar olan katı cisme karşı koruma ;  Çapı 50mm'den büyük cisimler cihazın içine temas edemez.

2 Çapı 12,5 mm'ye kadar olan katı cisme karşı koruma ; Çapı 12.5mm'den büyük cisimler cihazın içine temas edemez. (Tehlikeli bölümlere parmak, dolmakalem arkası... ve yaklaşık bu kalınlıktaki cisimlerin erişimine karşı koruma)

3 Çapı 2,5 mm'ye kadar olan katı cisme karşı koruma ; Çapı 2.5mm'den büyük cisimler cihazın içine temas edemez. (Tehlikeli bölümlere tornavida, ortalama bir kablonun erkek ucu... ve yaklaşık bu kalınlıktaki cisimlerin erişimine karşı koruma)

4 Çapı 1 mm'ye kadar olan katı cisme karşı koruma ; Çapı 1mm'den büyük cisimler cihazın içine temas edemez. (Tehlikeli bölümlere tel, kalem ucu... ve yaklaşık bu kalınlıktaki cisimlerin erişimine karşı koruma)

5 Toza karşı koruma ; Toz girişi tamamen engellenemez fakat koruma derecesi tozun ürüne zarar vermesini engelleyecek kadardır.

6 Toz geçirmez ; Toz girişi tam anlamıyla engellenmiştir.

 

2. BASAMAK DEĞERLERİ

0 Korumasız ;  Cihaz muhafazasının suya karşı koruması yoktur.

1 Düşey olarak düşen su damlasına karşı koruma ; Tavandan ya da başka bir yerden cihaza dik olarak damlayan suya karşı koruma.

2 15°C ye kadar eğik olarak düşen su damlalarına karşı koruma ; Rüzgârlı havada yağan yağmur ve benzerlerine karşı koruma.

3 Su püskürtmesine karşı koruma ; Fıskiyeden, yangın alarm suyundan gelen ya da bu şekilde geliş açısı olan sulara karşı koruma.

4 Su sıçramasına karşı koruma ; Yerden sıçrayan, tavandan damlayan, rüzgarla gelen... her yönden sıçrayan sulara karşı koruma.

5 Su fışkırtmasına karşı koruma ; Hortumdan gelen su gibi tazyikli sulara karşı koruma.

6 Güçlü su fışkırtmasına karşı koruma ; İtfaiye hortumu ve bu şiddetteki tazyikli sulara karşı koruma.

7 Suya 30 dk’dan kısa süreli daldırmalara karşı dayanıklılık ; Suya düşmeye, kısa süreli su baskınlarına karşı koruma.

8 Suya sürekli daldırma etkilerine karşı koruma ; Su içinde uzun süre çalışabilme özelliği.


Aydınlatma armatürlerinde IP koruma sınıfını belirlerken kullanılacak ortam büyük önem taşır. Dış mekanlar için en az IP65 seviyesinde bir koruma önerilirken, iç mekanlar için daha düşük koruma seviyeleri yeterli olabilir. Bu faktörler, armatürün maliyetini, kalitesini, bakım kolaylığını ve LED'lerin ısı yönetimini etkileyebilir.


IP koruma sınıfının yüksek olması, armatürün maliyetini artırabilir ve bakımını zorlaştırabilirken, doğru seviyede bir koruma seçmek önemlidir. Kalitenin yanı sıra malzeme, tasarım ve verimlilik gibi diğer faktörler de armatürün performansını belirler.


Sonuç olarak, aydınlatma armatürlerinde IP koruma sınıfı, armatürlerin dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü sağlayan kritik bir faktördür. Doğru seviyede bir koruma seçerek hem ortam koşullarına uygunluğu sağlamak hem de maliyetleri optimize etmek mümkündür.

2024 Ürün kataloğumuzu indirin, ürünlerimiz hakkında detaylı
bilgilere erişin ve bizi daha yakından tanıyın!

Kataloğu İndir
Kendal Elektrik Katalog 2024